safaei resizedدستگاه fNIRS دستگاهی دقیق جهت تصویربرداری از مغز به روش طیف نگاری کارکردی مادون قرمز است. در این روش، میزان جذب نور در طیف مادون قرمز نزدیک (۷۰۰ تا ۹۰۰ نانومتر) توسط هموگلوبین اکسیژنه و دی اکسیژنه موجود در خون را اندازه گیری کرده و مشابه با تصویر برداری تشدید مغناطیسی کارکردی طیف نگاری مادون قرمز نزدیک (fMRI)، اطلاعات مهمی در مورد فعالیت کارکرد مغز فراهم می‌نماید. طیف نگاری کارکردی مادون قرمز نزدیک ( fNIRS ) قادر به اندازه‌گیری تغییرات غلظت هر دو هموگلوبین اکسیژنه و دی‌اکسیژنه است، در حالی که تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی (FMRI ) تنها حساس به تغییرات هموگلوبین دی اکسیژنه است، همچنین سرعت نمونه‌برداری در دستگاههای طیف نگاری کارکردی مادون قرمز نزدیک (fNIRS )  می‌تواند بسیار بالاتر از تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی  (FMRI )  باشد و هزینه ساخت و توسعه دستگاههای طیف نگاری کارکردی مادون قرمز نزدیک ( fNIRS ) موج پیوسته نسبت به تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی (FMRI) بسیار کمتر است.

این دستگاه توسط تیم تحقیقاتی فنی و مهندسی دکتر جواد صفائی عضو هیات علمی گروه برق دانشگاه فردوسی مشهد و با حمایت ستاد توسعه علوم و فنآوری‌ های شناختی برای توسعه و پیشرفت این گونه فنآوری‌ها در دانشگاه فردوسی مشهد به مرحله ساخت رسید.